Psykosyntesen är en psykologisk inriktning som grundades av den italienska psykiatrikern Roberto Assagioli för närmare 100 år sedan. Psykosyntesen syftar till självförverkligande genom att se till hela människan med kropp, själ, känslor, fantasi, begär, intuition och intellekt. Dessa olika delar av människan är intimt sammanlänkade och påverkar varandra. Psykosyntesen ser inte bara till vårt förflutna, så som känslomässiga sår som uppstod i barndomen utan ser även till vår potential, det vi kan bli eller det vi är innerst inne. Det är en psykologi som utgår ifrån det friska i varje människa.
Enligt psykosyntesen handlar psykiskt lidande i grunden om att vi håller tillbaka delar av oss för att skydda oss själva. Vi kanske trycker undan känslor som inte var tillåtna att uttrycka som barn. Ofta är det någonting vi har tvingats lära oss att göra för att överleva och när vi blir vuxna hänger dessa försvar med oss och skapar lidande i form av till exempel nedstämdhet eller ångest. Men lidandet är också en vägvisare, det kan ses som ett larm som uppmärksammar oss på att någonting inte är som det ska.
”Smärtan är inte i vägen – den är vägen”
-Roberto Assagioli
Att arbeta med psykosyntes som grund är att vägleda klienten att öka sin medvetenhet om sig själv, sina psykologiska försvar, tankar, beteenden, känslor, sin historia men också sina resurser, sin längtan och sin potential. Centralt inom psykosyntesen är att utforska viljan. När vi blir medvetna har vi möjlighet att använda vår vilja och välja den riktning i livet som innebär ett förverkligande av oss själva och vår potential.
”Psykosyntes är en metod för självförverkligande för dem som vägrar att förbli slavar åt sina inre spöken eller yttre påverkan, för dem som vägrar att passivt ge efter för det psykologiska spel som pågår inom dem, utan istället är beslutna att bli herrar över sina egna liv.”
-Roberto Assagioli
Hur arbetar man med psykosyntes?
Inom psykosyntesen arbetar man framför allt med samtal men även andra metoder så som meditation, visualisering, gestalt- och kognitiv terapi samt målning och rörelse. Man använder de metoder som passar klienten bäst.
Läs mer om psykosyntesterapi här: